TÖKMAGOLAJ,   DIÓOLAJ , MÁKOLAJ,LENMAGOLAJ,KENDERMAGOLAJ,
SZŐLŐMAGOLAJ,MANDULAOLAJ,
MÁRIATÖVIS MAGOLAJ, SÁRGABARACKMAG OLAJ, CSIPKEBOGYÓMAG OLAJ ELADÁS
EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ  SZŰZ MAGOLAJOK
MENÜ

SÁRGABARACKMAG OLAJ

 

 (  1600Ft./ 1 deciliter)

 

Látogassa meg honlapunkat:  http://balogholaj.hu/

A sárgabarackmag olaj a mag csonthéjának felnyitásával szabaddá váló magból, hideg préseléssel előállított és ülepített növényi olaj.

A -és C-vitamin tartalma igen magas, ezért valamennyi bőrtípus számára ajánlott, különösen a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr kezelésében népszerű.
Magjának olaja telítetlen zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket kisimítja és táplálja a bőrt, ami selymesen simává válik.

A sárgabarackmag olaj pozitív élettani hatásai:
- Nagyon hatásos immunerősítő, ezért fogyasztása télen valamint betegség alatt vagy után különösen ajánlott.
- Stressz oldó hatása kiemelkedő, javítja a koncentrálóképességet.
- A sárgabarackmag olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezáltal természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket.
- Sav tartalmának köszönhetően, erős kondicionáló és bőrlágyító hatása van.
- Bőrnyugtató hatása miatt kisbabák bőrének is kiváló ápoló olaja lehet.

A sárgabarack magban a B17 vitamin gazdagon megtalálható, mely egy friss kutatás szerint a rák ellenszere lehet (B17 vitamin kúra). A mérgező hatását csak rákos sejteken fejti ki, mivel csak ezek a sejtek tartalmaznak olyan enzimet, ami a sárgabarackmagban lévő cianid anyagokat felszabadítja, és ezáltal pusztítja a beteg szövetet.

- Segíti a pajzsmirigy működését (alul és túlműködés esetén is).
- Jól felszívódó A-vitamint tartalmaz, így kiemelkedő látásjavító (béta-karotin tartalma magas). 
- Növeli a sejtek élettartamát, fokozza a vérképzést, csökkenti az asztmatikus panaszokat.
- Szív és érrendszeri megbetegedésekben hatásos.
- Enyhíti a visszeres panaszokat.
- Gyantázás, borotválkozás után finoman nyugtatja a bőrt.
- A sárgabarackmag olaj kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Ha nem jut elegendő kén szervezetünkbe, a haj elvékonyodhat, a köröm pedig törékennyé válhat.
- Segít a baktériumok, vírusok által okozott fertőzések leküzdésében.

Ajánlott napi adag 3×1 mokkáskanálnyi étkezés előtt.

Az ajánlott adagot semmiképp ne lépjük túl!!!

A várandósság ideje alatt nem javasolt a sárgabarackmag olaj szedése. Mivel termékeink étrend-kiegészítő készítmények, így érdemes legalább 3 havi kúrát tartani, mégpedig úgy hogy 3 hét alkalmazás után 1 hét szünet.

Hosszabb kúra esetén érdemes úgy alkalmazni őket, hogy 3 hét alkalmazás 1 hét szünet, 3 hét alkalmazás 1 hét szünet.

A sárgabarackmag olaj kozmetikai célú felhasználása: olajos/normál arcbőr ápolására; fürdőolajként; arckrémekbe, bőrradírokba, masszázsolajokba, készítéséhez a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére.

Valamennyi bőrtípus számára ajánlott, különösen a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr kezelésében alkalmazzák.
- Immunerősítő és stresszoldó hatása kiemelkedő. 
- Igen gyors idegnyugtató.
- Lefekvés előtt altatóként is használható. Az állandó idegfeszültségben élőket kiegyensúlyozza.
- Segíti a vérkeringést, a szív munkáját. Tisztítja az érfalakat, visszeres panaszokat enyhíti.
- Kitűnő légzésszabályozó, segíti a pajzsmirigy működését (alul és túlműködés esetén is).
- Jól felszívódó A-vitamint tartalmaz, így jó látásjavító. 
- Kiegyensúlyozza az emésztést. 

Külsőleg bőrre, körmökre kenhető. A kivonat telítetlen zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt, a kötőszöveteket. Magas A, E, B vitamin tartalmú, erősíti az immunrendszert. A bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére javasolható. 

 

 
 
 
 RÉSZLETES LEÍRÁS A SÁRGABARACKMAGRÓL és OLAJÁRÓL

 

 

 

 

A Sárgabarack

A sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, bár idényben néhány hétig fogyasztható csupán, ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok sokszor nem kedveznek a termésnek, aszalt formában vagy lekvárként azonban egész évben elérhető.

A sárga- vagy kajszibarack (Prunus armenica) rendszertanilag a rózsafélék családjába, a szilva (Prunus) alnemzetségbe tartozik.

A barack szó a magyar nyelvbe valószínűleg valamely nyugati szláv nyelvből került. A kajszi kifejezés az őszibaracktól való megkülönböztetés miatt került bele az elnevezésbe. A kajszi oszmán-török eredetű szó, amely ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti.

Eredete

Őshazája Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik, tudományos elnevezése Prunus armeniaca (örmény szilva) is innen ered. Ma azon a vidéken 50 különböző kajszibarackfajtát termesztenek. Kutatások szerint háziasítása Kínában vagy Indiában kezdődött kb. 5000 éve.

Valószínűleg Nagy Sándor seregeinek közvetítésével és a Rómaiak által került a Földközi-tenger vidékére.

Már honfoglaló őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat.

Ma már az egész Földön mindenhol megtalálható, ahol megfelelő az éghajlat. A legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.

Hazánkban ma több fajtáját termesztik, az egyes sárgabarack fajták mérete, érési ideje, íze valamelyest különbözik, tápanyagaik azonban lényegében ugyanazok. Nemcsak a gyümölcs, hanem csonthéjas magja is rendkívül népszerű kellemes, keserédes, mandulára emlékeztető íze miatt.

Gyógyhatása

A gyümölcs gyógyhatását már korán felismerték, pl. az 1600-as évek Angliájában daganatok kezelésére használták, de egyes írások szerint, már az 500-as években azt tartották, hogy a sárgabarack magban levő anyagok rákellenes hatással bírnak.

A Kínai orvoslás a barackmagot hagyományosan asztma, köhögés és székrekedés kezelésére alkalmazza.

A gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban, elsősorban A-vitaminban és előanyagaiban a karotonoidokban, főként béta-karotinban, ezenkívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben. A gyümölcsben szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.

 

A hidegen sajtolt barackmag olaj zsírsavakat és E-vitamint tartalmaz.

 

Hunzák
Pakisztánban, a Karakorum magas hegyvidékén élő Hunza-völgyben élő emberek magas életkorukról híresek, sokan közülük több mint száz évig is élnek. Életmódjuk szerves része a hegyekben termő sárgabarack mindennapos fogyasztása. A hunzák körében a gazdagságot a tulajdonukban lévő sárgabarackfák száma jelezte. Fogyasztják a barackot nyersen és szárítva, ételekbe főzve, magját liszté őrölve belesütik a kenyérbe, olajával sütnek-főznek, valamint ápolják bőrüket, hajukat. A hosszú életkoruk nyilván nem csak a sárgabarackon múlik, de valószínűleg az is sokban hozzájárul.

A hunzák körében a nyugati embereket sújtó civilizációs betegségek – szív-és érrendszeri betegségek, daganatok, cukorbetegség – az 50- es évekig ismeretlenek voltak. (Sajnos, azóta a nyugati életmód ott is megtette „áldásos” hatásait.)

„A Brit sebész és orvos, Dr. Robert McCarrison a következőket írta az amerikai orvosszövetség újságának 1922. január 7-i számában: „A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarackligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják. Nincsenek orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve. A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, tizenöt-húsz évvel fiatalabbnak tűnnek. A hunzák a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják: gyakorlatilag mindenre.

Ebben rejlik az erejük és egészségük. „

A néphagyomány sok hatást tulajdonít neki, melyekből csak néhányat sikerült alátámasztani az eddig elvégzett vizsgálatok alapján, mivel a kutatások finanszírozását senki nem tartja érdekének, illetve jövedelmezőnek.

A sárgabarack egészségre gyakorolt hatása, összetevői alapján:

Sejtvédő hatás

Úgy tartják, hogy a gyümölcs meghosszabbítja az életet, ez valószínűleg sejtvédő, antioxidáns hatásának köszönhető.

Az élénk színű gyümölcsökre jellemző, hogy jó antioxidáns védelmet nyújtanak a szervezetet károsító szabad gyökökkel szemben. A sárgabarackban bőségesen találunk fenolos vegyületeket, karotonoidokat, melyek közismerten jó szabadgyök fogók, másrészt jelentős az A-vitamin és béta- karotin, valamint E-vitamin tartalma melyek szintén erős antioxidánsok.

Látás

Az A-vitamin és a karotonoidok fontos szerepet játszanak a szem ideghártyájának védelmében. Különösen erős az antioxidáns hatása az aszalt sárgabaracknak, hiszen aszalással a benne lévő hatóanyagok 6-8-szorosan koncentrálódnak, így grammonként az antioxidáns hatású anyagok többszöröse jut be a szervezetünkbe, a friss gyümölcshöz viszonyítva. Már napi két-három szem aszalt sárgabarack fedezheti a szervezetünk számára minimálisan ajánlott A-vitamin mennyiséget.

Daganat

Kutatások szerint sárgabarack gyümölcs kivonata képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak. Elméletileg tehát a gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet egy daganatellenes gyógyszeres terápiát. A sárgabarack magja is specifikus rákellenes hatással bír. (lásd lejjebb)

Káliumpótló


Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős. Az aszalt sárgabarack más élelmiszerekhez képest is kiemelkedő kálium tartalommal rendelkezik, aminek nagy jelentősége van napjainkban, amikor a feldolgozott ételekkel, a fokozott só fogyasztással túl sok nátriumot viszünk be, aminek következtében magas vérnyomás, szívbetegség és egyéb komplikációk léphetnek fel. A kálium bevitel fontos lehet a csecsemők és idősek számára is hányás, izzadás, vagy fokozott vizeletürítés (pl. vízhajtó „gyógy”szerek szedése) következtében kialakuló káliumveszteség ellensúlyozására.

A kálium hiánya fejfájásban, lassú sebgyógyulásban, izomgyengeségben és renyhe székletürítésben is nyilvánulhat.

A sárgabarack kitűnő káliumforrás, így fogyasztása minden korosztálynak ajánlott.

ezenkívül

A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.

Közismert tapasztalat, hogy néhány sárgabarack elfogyasztása serkenti az emésztést és a székletürítést. E hatásért valószínűleg magas természetes cukor és rosttartalma felelős. (Az aszalt változatban jóval több a rost.)

Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.

Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.

A magban lévő olaja kedvezően hat a pajzsmirigyműködésére (alul- és túlműködés esetén is).

Hagyományosan a gyümölcsnek haj- és körömerősítő képességet is tulajdonítanak (külsőleg és belsőleg egyaránt), ami magas szerves olajsav és kéntartalmával magyarázható, ezenkívül a magból préselt olaj kiváló bőrápoló, bőrpuhító szer.

A gyümölcs védi a nyálkahártyát, enyhíti a gége szárazságát, segíthet asztmás panaszok esetén.

Májbetegségek kezelésére is javasolja a népi hagyomány.

Daganatellenes hatás

A gyümölcsben lévő vitaminok és antioxidánsok mellett a sárgabarack magjában nagy mennyiségben található (a szinte minden gyümölcs magjában is megtalálható) B17 vitamin.

Barackmag apricot kernels B17 vitamin. A B17 egy ciántartalmú vegyület (hasonlóan a fehérje szintézishez nélkülözhetetlen B12 vitaminhoz) és ez adja a barackmag kesernyés ízét. Egy mag az édesebb fajtából kb. 4-5 mg, a keserű változat 15-25 mg B17 vitamint tartalmaz, de ez normál fogyasztással semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Érdekesség, hogy az egy fán termő gyümölcsök magjai között egyszerre lehetnek édes és keserű magok is. A termesztés során az ember megpróbálta külön szelektálni a keserűbb és édesebb magokat adó változatokat.

Sárgabarackmag mérgezés

Természetesen mindenből lehet túl sokat fogyasztani (pl. 6 liter víz, 2 óra alatt már halálos). A biztonsággal elfogyasztható barackmag mennyisége életkortól, egészségi állapottól és a testsúlytól is függ.

A nemesített sárgabarack esetében kisebb gyermekeknél a keserű barackmagból 20, felnőttnél 40-60 mag elfogyasztása mondható veszélyesnek.

Megjegyzés: a természetben nincs egységesítés, így nincs két teljesen azonos összetételű barackmag. Az egy fán termett barackmagok B17 tartalma között akár százszoros is lehet a különbség.

Dr. Stephen Krashen a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója az „Internet Journal of Health”-ben közzétett tanulmánya szerint egy 80 kg-os ember esetén a halálos mennyiségű ciánbevitel 80-556 barackmag elfogyasztásával következhet be, a cianid tartalom függvényében.

Általános arányszámként 0,5mg/ testtömeg kg cianid bevitele tekinthető mérgezésnek.

Sárgabarackmag mérgezést eddig csak gyermekeknél írtak le. Angliában 1979-ben 3-6 éves gyerekeknél 20-40 keserű sárgabarack-mag elfogyasztása után fellépő súlyos ciánmérgezésről számoltak be. A sürgősségi osztályra beszállított paciens esetén 3,2 mg/l cianid-koncentrációt mértek (1 mg/l feletti érték erősen mérgező). A 8 gyerek közül 1 meghalt.

A világ számos részén hétköznapi táplálékként is fogyasztják a barackmagot. Az Törökországban évente közel 20 tonna, az USA-ban több mint 700 tonna, Kínában 1000 tonna barackmag fogy el étkezési célra és gyógyszer alapanyagként. Barackmagmérgezésről az utóbbi 30 évben nem érkezett jelentés.

Bővebb információ a B17 vitaminról

A természetes megoldás

Mint láthatjuk, a sokat emlegetett Hunzák mindig a teljes barackmagot fogyasztják  és nagy mennyiségű gyümölcsöt is esznek hozzá. Másik fő táplálékuk a köles, ami szintén tartalmaz B17 vitamint.

A barackmag fogyasztása normál körülmények között nem okoz semmilyen egészségügyi problémát, mivel a természetes kiegyensúlyozó hatással rendelkezik. Magas olajtartalma miatt, ha túl sokat eszünk a magból szervezetünk hasmenéssel reagál és megszabadul a feleslegtől.

Ha a barackot és a magot egyszerre fogyasztjuk biztos nem kapunk mérgezést, hiszen 30-40 sárgabarack (magas rost tartalmánál fogva is) már biztos hasmenést okoz, amivel szervezetünk megszabadul a terhelő anyagoktól. Másrészt a gyümölcshús nagy mennyiségben tartalmazza a „védő” rodanézenzimet is.

Megjegyzés: Bizonyos élelmiszerek is tartalmazzák a „kibontó” béta-glükozidáz enzimet (pl., babcsíra, sárgarépa, zeller, őszibarack), illetve a nagydózisú C-vitamin is fokozza a gyomorsav enzim kiválasztását. Nagyobb mennyiségű keserű barackmag, vagy Amygdalin/Laetril fogyasztásakor ajánlott ezt figyelembe venni, és ezeket nem együk egyszerre a maggal.

Dr. Krebs szerint minimum 100 mg B17 vitaminra van szükségünk. (Más, egészséges élelmiszerek is tartalmaznak kisebb mennyiségben B17 vitamint.)

Rákmegelőző terápiára kb. 5 testsúly-kilogramonként feltételezhetően egy mag elegendő, bár a pontos szám személyenként változik a táplálkozási szokások és az életmód függvényében. Tehát egy kb. 75 kg-os ember, ha elfogyaszt nagyjából 17 magot, ezzel biológiailag elegendő B17 vitaminhoz jut.

Egy lényeges megjegyzés: Természetesen mindennek létezik olyan mennyisége, ami már túl sok. Ezeket a természetes ételeket biológiailag ésszerű mértékben kell fogyasztani.

Diagnosztizált rákbetegek számára Dr. Krebs is 30-35 barackmagot ajánl naponta, a megfelelő táplálkozás mellett.

A kaliforniai Dr. Stephen Krashen megelőzésre napi 10, kezelésre pedig napi 50 barackmagot javasol.

 A magbél gazdag és természetes forrása a B-17 vitaminnak, olyan természetes anyagokat is tartalmaz, amelyek a vegyileg előállított B-17 tablettában és injekciókban nem találhatók meg.

Megjegyzés: Az amerikai szabadalom esetében Laetril az amygdalin egy félszintetikus származéka, amely eltér a Mexikóban alkalmazott készítményektől, amelyek zúzott sárgabarack magvakból készülnek.

Barackmag - édeset vagy keserűt?

B17 vitaminTermészetesen mindenki a finomabb, édes változatot fogyasztja, keserű, rossz ízű ételt senki sem szereti.

A Hunzáknál, amikor egy új barackfa az első termését hozta, először az öregek kóstolták meg a magját, és ha ők túl keserűnek találták, kivágták a fát, hogy ne a keserű fajta szaporodjon tovább. Ezzel a természetes szelekcióval terjedtek el az édes magokat adó fajták. A mindennapokban mindenhol csak az édes magokat fogyasztják.

Törökországban mások a szokások. Ha egy keserű magot termő fát találtak, az megbecsülik és őrzik. Érési időszakban külön őr vigyáz a fára, nehogy a gyerekek megegyék a magokat. Ezeket a keserű barackmagokat kizárólag gyógyszerként használják.

Csak a nyugati ember kapott rá a keserű barackmagra. A keserű változatban nagyobb B17 tartalom, de ez, illetve a belőle készült kivonat már inkább gyógyszer, mint természetes étel. Mivel a magok mind egyedi ciántartalommal rendelkeznek, ezért nem lehet pontosan meghatározni a napi bevitt mennyiséget. Ha ledarálják egyenletesebb a cián eloszlása, de így könnyebb túladagolni is.

Ha a Hunzák egészségesebb táplálkozását szeretnénk követni, akkor érdemes az ő módszerüket alkalmazni.

Tápanyag információk
aszalt sárgabarack / 100g
Energia 241kCal (1009 kJ)
ebből szénhidrát 225 (942 kJ)
zsír (18.0 kJ)
fehérje 11.4 (47.7 kJ

Szénhidrátok
Teljes szénhidrát 62.6g
ebből rost7.3 g
cukrok 53.4g

Fehérje
Fehérje 3.4g

Vitaminok
Vitamin A 3604 IU
- beta-karotin 2163 IU
Vitamin C 1.0 mg
Vitamin E (Alpha Tocopherol) 4.3 mg
Vitamin K 3.1 mcg
Vitamin B3 (Niacin) 2.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Folsav 10.0 mcg
Pantothenic Acid 0.5 mg

B17 – édes 270 mg (számított átlag érték)
- keserű 2500 mg (számított átlag érték)

Choline 13.9 mg
Betaine 0.3 mg

Ásványi anyagok
Kalcium 55.0 mg
Vas 2.7 mg
Magnézium 32.0 mg
Foszfor 71.0 mg
Kálium 1162 mg
Nátrium 10.0 mg
Cink 0.4 mg
Réz 0.3 mg
Mangán 0.2 mg
Szelén 2.2mcg

Barackmag

Tudomásom szerint a barackmag részletes vitamin és ásványi anyag összetételét még nem vizsgálták. Az eddigi adatok alapján 100 gramm esetén:

Energia 530 kCal
ebből zsír 442 kCal

Zsírtartalom 46.9 g
ebből telített zsírsav: 2,6 g
egyszeres telítetlen zsírsavak: 28.9 g
többszörösen telítetlen zsírsavak: 15.4 g

Teljes szénhidrát 23 g
ebből rost 17,6 g
természetes cukrok 5,4 g

Fehérje 23,1 g

Vitaminok
Vitamin B1: 0.8 mg
Vitamin E: 4.0 mg

Ásványi anyagok
Nátrium: 3 mg
Magnézium: 234 mg
Vas: 9,2 mg

Barackmag olaj /100g
Energia 884kCal (3701 kJ)
ebből zsír 884 (3701 kJ)

Vitamin
Vitamin E (Alpha Tocopherol) 4.0 mg

Zsírok és zsírsavak
Teljes zsír 100 g
ebből telített zsírsav 6.3 g
egyszeresen telítetlen zsírsav 60.0g
többszörösen telítetlen zsírsav 29,3g
Teljes Omega-6 zsírsav 2929 mg

 

Asztali nézet