TÖKMAGOLAJ,   DIÓOLAJ , MÁKOLAJ,LENMAGOLAJ,KENDERMAGOLAJ,
SZŐLŐMAGOLAJ,MANDULAOLAJ,
MÁRIATÖVIS MAGOLAJ, SÁRGABARACKMAG OLAJ, CSIPKEBOGYÓMAG OLAJ ELADÁS
EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ  SZŰZ MAGOLAJOK
MENÜ

Tökmagolaj

(4300Ft./liter)

 Látogassa meg honlapunkat:  http://balogholaj.hu/

TÖKMAGOLAJ : A PROSZTATA ŐRE

Hogyan készül a tökmagolaj?
Az igazi, hamisítatlan tökmagolajat egy olyan tökfajta magjából nyerik, melynek nincs héja (ez a fajta kb. 100 évvel ezelőtt jött létre egy mutáció révén). A tökmagot először 50-60 fokon megszárítják (így sokáig eláll, és bármikor nyerhető belőle olaj). A préseléshez megőrlik, vízzel, sóval dagasztják,  és kevergetve kíméletesen addig pörkölik, míg a víz elpárolog, s utána sajtolják belőle ki az olajat dugattyús présgépen keresztül. A pörkölés fontos, ettől kapja jellegzetes aromáját. 1 liter olajhoz kb. 2,5 -3 kg száraz magra van szükség .

Hogyan tároljuk a tökmagolajat?
Mivel fényérzékeny olaj, a napon megkeseredik, tartsuk sötét, hűvös helyen. A bontatlan üveg kb. 1 évig eltartható. Felbontás után tegyük inkább a hűtőbe. Ha a ruhánkra cseppent, tegyük a ruhát a napra, az UV-sugárzás eltünteti a foltot. Télen erre nincs nagy esély, csak folttisztítókkal próbálkozhatunk.

Mire használjuk a tökmagolajat?
Általában hidegen használják, de a kíméletes melegítés nem árt neki. 
A salátákra közvetlenül tálalás előtt öntsük, és elsőként az alkotórészek közül, hogy jól tapadjon. Kencéket, túrókrémeket is ízesíthetünk vele, szép zöld színt adva ezzel az ételnek, de krémlevesekbe (pl. sütőtökkrémleves) is csorgathatunk belőle.
Az édesszájúak vaníliafagyira is tehetik és édes sütiket ízesíthetnek vele.

Mire is jó a tökmagolaj?
Nagyon egészséges, rengeteg vitamint (E, B1, B2, B6, C, A und D) és ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Mára már közhely, hogy hatékony  a hólyag- és prosztataproblémák ellen és segít megelőzni a szív- és keringési problémákat.

Prosztatagyulladás, valamint jó és rosszindulatú prosztatadaganat  kezelésében kiegészítő kúraként rendkívül hatásos. Elősegíti a megfelelő  prosztataműködést. Kiváló serkentő hatású, még tartós betegségek  esetén is fokozza a szellemi testi teljesítőképességet. Mérgezések után  segít a regenerálódásban.

Adagolási javaslat:

A prosztatabántalmak megelőzése, illetve a már esetlegesen kialakult  bántalmak, és húgyúti fertőzések enyhítésére 2-8 teáskanállal naponta.  Salátákhoz fűszerolajként használva rendkívül kellemes és különleges ízt biztosít. A  tökmagolaj igen méltó képviselője a természet patikájának. Megszünteti a fájdalmas vizeletürítést. Serkenti az agyi vérkeringést, értágító tulajdonságú. Rendszeres használata megszüntetheti a fülzúgást, valamint a memóriazavarokat és az emlékezet kiesését is. Koleszterin csökkentő, vértisztító és vérképző. Mérgezések (alkohol, drog, gyógyszer) után segít a regenerálódásban. Az esszenciális zsírtartalmának köszönhetjük a tökmag vértisztító hatását, így a köszvény kitűnő ellenszere lett. Az esszenciális olaj serkenti az A vitamin felszívódását. Kiváló féregűző pl. az orsógiliszta és a galandféreg két veszélyes élősködő, amit a nem megfelelő állattartás mellett az ember is könnyen elkaphat. Megszabadulni tőle nagyon nehéz, a tökmagolaj azonban ebben is segít. Magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmánál fogva segít a szervezet testi és szellemi teljesítőképességének fokozásában. Természetes E vitaminban gazdag.

A tökmagolaj élettani hatásairól: nagyon egészséges, tartalmaz B – vitaminokat, E – vitamint, F – vitamint, D – vitamint, antioxidánsokat. Gyulladáscsökkentő és idegrendszer erősítő hatású, telítetlen zsírsavakban gazdag és pozitívan hat a prosztata megbetegedéseire.

Pikáns íze miatt kiválóan alkalmas különböző friss saláták megbolondítására, ecetes, hagymás krumpli salátához, de pácolhatunk benne húsokat is.

 Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának megelőzése, illetve a kialakult megnagyobbodás csökkentése céljából, valamint bizonyos esetekben érelmeszesedés megakadályozására ajánlott.

Tökmagból nyersen nem lehet annyit enni, hogy a gyógyhatás kialakuljon.

Csak és kizárólag  tökmagolajat tud fogyasztani, az  aki megoldást szeretne a prosztata problémájára. Az összes pékipari stb., terméket ilyen gyógyhatás szempontjából  el kell felejteni, hiszen a technológia miatt összetevői nem azonosak a  sajtolt olajéval.

Abból viszont fogyaszthat napi rendszerességgel megfelelő mennyiséget. Jelenleg javasolt napi 1-2  evőkamál elfogyasztása.

 

Milyen  ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz a tökmagolaj:

 A-vitamin (Retinol és Béta-karotin):

Az A-vitamin egy zsíroldó vitamin. Jót tesz a szemnek és erősíti a gerincet, segít fenntartani a szemfedő egészségét, hogy láthassunk az éjjel. Az A-vitamin hiánya esetén „éjszakai vakság” alakulhat ki. Segíti a sejtek növekedését, egészségét a testben és fenntartja szerkezeti sértetlenségüket; és mint antioxidáns segít semlegesíteni a szabad gyököket, az instabil molekulákat. Felelős a sejtekben a gyógyító hatásokért, serkenti a T-segítő sejtek aktivizálódását; kimutatták, hogy hasznos a rák kialakulásának megelőzésében.
E-vitamin:
Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, amely védi a sejthártyákat, segítheti a sérülések gyógyulását, csökkenti az oxidációs hatásokat, amellyel megelőzi más tápanyagok lebontását. 
B1-vitamin (Thiamin):

A B1-vitamin arra való, hogy védje a szénhidrátokat, a zsírt és a proteint. A test minden sejtjének szüksége van erre a vitaminra, az idegsejteknek is, hogy normálisan működjenek.
B2-vitamin (Riboflavin):
A B2-vitaminra azért van szükség, hogy védje az aminosavakat és zsírokat, aktiválja a B6-vitamint és segít átalakítani a szénhidrátokat. Bizonyos körülmények között antioxidánsként viselkedhet.
B3-vitamin (Niacin):
A test arra használja a Niacint, hogy segítsen energiát felszabadítani a szénhidrogénekből. Arra való, hogy zsírt formáljon a szénhidrogénekből. Szabályozza a koleszterinszintet.
B5-vitamin (Panthotenic Acid):
Aktiválja az adrenalin-mirigyeket, segít a koleszterin szintetizálásában, D-vitamint állít elő, és nélkülözhetetlen a zsírok energiájának létrehozásában, szállításában és felszabadításában.
B6-vitamin (Pyridoxine):
A B6-vitamin nagyon fontos, mert segít létrehozni, szétszedni és szállítani az egyik aminosavat a másikba, ezzel más vitaminokat hoz létre, például a Niacint. Tehát fontos a központi idegrendszer számára, a vörösvérsejtek létrehozásához és az agynak, ahol serotonin létrehozásában segít, amely egy fontos antidepresszáns.
Folic-sav:
Ez a B-vitamin egyik változata. Szerepet játszik az összes sejt növekedésében és reprodukálásában, felhasználódik a nuklein-sav és az RNA és DNA képződése során. Sok aminosav-átalakulásban, a proteinok szétesésében és felhasználásában, valamint a vörösvérsejtek képződésében részt vesz a Folic-sav.
C-vitamin (Asorbic-sav):
A C-vitamin egy nagyon fontos tápanyag, amelynek sok funkciója van, amelyhez az elfogyasztott ételen keresztül juthatunk hozzá. A C-vitamin sok szerepe közül az egyik a kollagén létrehozása és fenntartása, amely a bőrünkben, csontjainkban, a fogainkban és a hajszálerek falaiban található, csak hogy párat nevezzünk meg. A kollagén segít a sebek gyógyításában és az egészséges véredények fenntartásában, nyilvánvalóan befolyásolva az egész testünket. A C-vitamint koenzimként használják, hogy segítsen sok más vitamin anyagcseréjében, hogy ösztökélje az adrenál-funkciót mint antioxidáns.
Kálium:
A kálium egy olyan ásvány, amelyre a sejt- és elektromos funkcióban van szükség. Ez egy vérásvány, amelyet ’elektrolit’-nak neveznek, amely azt jelenti, hogy szállíthat elektromos töltéseket. Más vérásványok: a nátrium és a klór. A kálium fontos, mert felhasználódik az energia és a hidrogénkarbonátok anyagcseréje- és a sejtek biokémiai reakciói során. Segít kontrollálni a vérnyomást, a vérben a víz egyensúlyát és a szöveteket, valamint részt vesz az idegi impulzusokban, amelyek izom összehúzódásokat okoznak, egyben irányítják a szívverést.
Kalcium:
A kalcium legismertebb feladata a csontjaink és fogaink fenntartása. Fontos a szívünknek, mivel szerepet játszik az izom összehúzódásokban és segít a szívverés szabályozásában.
A kalcium tehát fontos az idegrendszernek, az idegi átviteleknek és szükséges a sejtelválasztódásban.
Magnézium:
A magnézium egy természetes nyugtató. A kalciummal ellentétesen hat abban, hogy pihenteti, elernyeszti az izmokat. Gyakran stresszoldó ásványként használják. A test tehát arra használja a magnéziumot, hogy energiát termeljen és szállítson; idegi áramvezetésre és protein-szintézisre.
Foszfor:
A foszfor kulcsszerepe, hogy rendbe tegye csontjainkat és fogainkat. A testünk minden sejtjében jelen van, részt vesz a legtöbb biokémiai reakcióban, a szénhidrogének felhasználásában és a zsírok energiává való átalakításában; a proteinszintézisben, hogy az összes szövetet és sejtet növessze és javítsa.
Vas:
A vas főfunkciója a hemoglobin megalkotása, amely a vörösvérsejtek nélkülözhetetlen összetevője. A vörösvérsejtek nagyon fontosak, mivel oxigént szállítanak a test minden sejtjének. A test összes sejtjének szüksége van oxigénre a túléléshez.
Cink:
Több, mint 100 enzimnek szüksége van cinkre, és valószínűleg a test több funkciójában vesz részt, mint bármelyik másik ásvány. A cinket a szövetek, az immunrendszer gyógyítására és karbantartására használják; részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és a DNA szintézisében. Gyakran használják segítségként a sebészeti műtétek vagy égések utáni gyógyításban, bőrbetegségek esetén; és ismert jótékony hatása a férfi prosztata problémái esetén.
Vörösréz:
Szerepet játszik a hemoglobin készítésében, ez azért fontos, mert a hemoglobin a vörösvérsejtek legfontosabb összetevője. A C-vitamin és a réz együtt készít kollagént, amely szükséges a szövetek és a bőr gyógyításához és segít az erős csont kialakulásában. Tehát sok enzimben megtalálható, segít az idegrendszernek és elektromos vezetőként funkcionál.
Katalizátorok:
A katalizátor egy olyan anyag, amely enged egy kémiai reakciót végbemenni kevesebb energiával és rövidebb idő alatt, mint normál körülmények között. Ha ezek a katalizátorok hiányoznak, - mint egy vitaminhiány esetén – a normális testfunkciók leállhatnak, a személy hajlamos lesz a betegségekre.
Enzimek:
Az enzimek katalizátorok. Felgyorsítanak speciális kémiai reakciókat, amelyek nem mennének végbe, ha ezek nem lennének jelen. Az enzimek a protein egyik típusa.
Protein:
A protein egy olyan molekula, amely szénből, oxigénből, hidrogénből és nitrogénből áll. A proteinok 22 aminosavat tartalmaznak.
Mangán:
A mangán segít katalizálni sok biokémiai reakciót. Sok enzim-rendszerben jelen van, így a test fel tudja használni a biotint, a B1-vitamint, a C-vitamint és a choline-t. Segít az ételek anyagcseréjében és felhasználásában, különösen a proteinok, a koleszterin és a zsírsavak esetében. A mangán tehát az enzim (SOD) egyik részében játszik szerepet, amely védi a sejtfalat és a szöveteket az elváltozásoktól.
Szelén:
A szelén funkciója szoros kapcsolatban van az E-vitaminéval mint antioxidánssal.

 A tök, mint élelmezési és takarmánynövény a XVI. században került Észak - és Dél-Amerikából Európába, így Magyarországra. A tökmagolaj a népi gyógyászatban és a szabadforgalmú gyógyszerek listáján is világszerte elterjedt, jó terápiás hatása miatt használják.Gyógyászati célra elsősorban a héjnélküli magvakból származó tökmagolaj alkalmas. 


A  tökmagolajban a következő hatóanyagok találhatók:

• delta-7 fitoszterol és szelén, amelyek enyhítik a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, például vizeletürítést kísérő fájdalmat, az éjszakai vizelések gyakoriságát, a visszamaradó vizelet mennyiségét…
• telítetlen zsírsavak, amelyek csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, lassítják a szervezet érelmeszesedési folyamatait, illetve előnyösen befolyásolják az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• E-vitamin, amely a gyulladásos mechanizmusok gátlása révén fontos szerepet játszik a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében.
• F-vitamin komplex, amely alapvető szerepet tölt be a magzati idegrendszer kifejlődésében.
• antioxidánsok (E-vitamin, A-vitami, szelén),amelyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait.
• Koenzim-Q, amely jelentős immunstimuláló és antioxidáns hatással rendelkezik
• Komplex vitamintartalom, amely segíti a legyengült szervezet roborálását a betegség utáni lábadozás időszakában

A fentiek alapján az étékes hatóanyagokat tartalmazó tökmagolajat a gyógyászat következő területein alkalmazzák klinikailag igazoltan sikeresen:

• a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek csökkentésére, illetve         megelőzésére
• koleszterin szint csökkentésére, szívinfarktus kialakulásának megelőzésére
• agyi keringés normális állapotának fenntartására

 

Látogassa meg honlapunkat:  http://balogholaj.hu/

 

A Facebook-on is megtalálható:

http://www.facebook.com/pages/Balogholaj/317418505023787

 

----

 

 

 

 

Asztali nézet