TÖKMAGOLAJ,   DIÓOLAJ , MÁKOLAJ,LENMAGOLAJ,KENDERMAGOLAJ,
SZŐLŐMAGOLAJ,MANDULAOLAJ,
MÁRIATÖVIS MAGOLAJ, SÁRGABARACKMAG OLAJ, CSIPKEBOGYÓMAG OLAJ ELADÁS
EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ  SZŰZ MAGOLAJOK
MENÜ

RECEPTEK

SZŐLŐMAGOLAJJAL

Látogassa meg honlapunkat:  http://balogholaj.hu/

Szőlőmagolajban sült chips

A krumplit nem hámozzuk meg, csak jól megmossuk hajszálvékonyra szeleteljük. Ekkor lehet ízesíteni is akár, mustárral, oregánóval, borssal,vagy ahogy tetszik.

A szőlőmagolajat felforrósítjuk és a szeleteket egyesével helyezzük bele. Kb. 1-1,5 perc után már ki is vehetők. Papírtörlőre tesszük és sózzuk.

A szőlőmagolaj bátran hevíthető 220-250 fokig (ahol a chips már elkészül), így nem keletkezik a sütés közben egészségre káros égéstermék.

Természetesen frissen a legjobb!!

Cukkini lepcsánka

Hozzávalók:
80 dkg cukkini
30 dkg liszt
2 tojás
2-3 szál újhagyma
1 kis gerezd fokhagyma

csipet frissen őrölt bors
1,5 dl víz
szőlőmagolaj a sütéshez

Elkészítés:

A cukkinit lereszeljük, az újhagymát feldaraboljuk (a zöldjét is!) és az egészet lesózzuk. 5-10 perc múlva kicsavarjuk belőle a vizet, a fokhagymát hozzáreszeljük, majd minden más hozzávalót beleöntünk. Az egészet jól összekavarjuk és már készen is állt a sütésre. Serpenyőben 3-4 ek. szőlőmagolajat forrósítunk. Egy púpos evőkanál tésztát simítunk el a serpenyőben. Az olaj csak az egyik oldalát érje a lepcsánkának, így kb. fél perc múlva (mikor látszódott, hogy alul barnul a széle) fordítsunk rajta.

Kakukkfüves, borsos tejföllel, vagy juhtúrós kapros tejföllel kiváló!

+ extra tipp húsimádóknak: vékonyra szelt bacont kockázzunk és a sülő lepcsánka mellé dobáljuk. Fordítás előtt a megpirult szalonnákat rászórjuk és kicsit belenyomkodjuk a nyers oldalba és így fordítsuk meg.

Zsályás, hagymás, májas töltött táskák

Hozzávalók:

475 g fehér liszt

100 g rozsliszt
1 csapott ek só
1 ek szőlőmagolaj

1 tk frissen őrölt zöldbors
4,5 dl víz
1 tk cukor
1 zacskó szárított élesztő

A töltelékhez:
500 g csirkemáj
1 ek. mustár
3 ek. szőlőmagolaj
1 ek. zöldbors
1 nagy fej vöröshagyma
1 marék zsálya

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk, a többi hozzávalót pedig egy tálban összekeverjük. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük, majd hozzáadjuk a maradék, 3 dl vizet. A tésztát jól összegyúrjuk és pár percig még dagasztjuk. Másfél órát meleg helyen pihenni hagyjuk. Egy kicsit ragacsos marad, de úgy jó.

Közben a töltelékhez megtisztítjuk a  fél kiló csirkemájat, fűszerezzük 1 ek. mustárral és zöldborssal. Serpenyőben szőlőmagolajat forrósítunk, majd beleöntjük a májakat. Mindkét oldalát 3-4 percig sütjük (tovább nem kell, mert még a sütőben is sülni fog, és nem jó, ha megkeseredik), közben fordításnál nagyobb darabokra vágott hagymát szórunk rá. Bátran lehet kavargatni ilyenkor már, nem baj, ha széttörik a máj.

Ha elkészült, mindenestől (a szőlőmagolaj is maradhat) krumplitörővel összetörjük. Ekkor sózzuk, így a máj nem keményedik meg. Belekeverjük a csíkokra vágott zsályaleveleket is.

Ha a tészta megkelt, kisebb gombócokat tépünk le róla és jól belisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. A körök közepére helyezünk egy adag tölteléket, a széleit vízzel lekenjük és kettéhajtjuk, villával körbenyomkodjuk.

A sütőt 250 fokra előmelegítjük és lisztezett tepsiben 10 perc alatt kisütjük a táskáinkat. Az utolsó percben szőlőmagolajjal ecseteljük le a tetejüket, hogy szép fényesek legyenek.

Önmagában vagy tejföllel, majonézzel is nagyon jó!

 Hagymaleves:

 Hozzávalók: 1kg vörös hagyma, 3ek. szőlőmagolaj, 1ek. olivaolaj, 15 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, 1ek. kakukkfű, 0,5 liter zöldségleves alaplé, só, bors

 Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A lábasba öntjük a szőlőmagolajat és az olivaolajat, beledobjuk a vajat, majd rászórjuk a hagymát. Egy kis teáskanál sóval, frissen őrölt borssal és egy evőkanálnyi szárított kakukkfűvel, vagy egy marék frissel ízesítsük! Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg össze nem esik, néha kevergetjük, majd pár percig nagy lángra vesszük és folyamatos keverés mellett megbarnítjuk. Hozzáadjuk az alaplevet és egy-két deci vizet is, majd fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük.

 Túrós cukkinisaláta:

 Hozzávalók: 2 cukkini, szőlőmagolaj, 3 szál újhagyma, 1 répa, 100g túró

 Elkészítés: A cukkinit keresztben 4 darabba vágom, ezeket felezem és így felcsíkozom. Egy serpenyőben 2 ek. szőlőmagolajat forrósítok és a pici sóval, frissen őrölt zöldborssal fűszerezett cukkinit egy kicsit megpirítom. 3-4 percig sütöm, hogy még ropogós maradjon, de azért kapjon egy kis színt.

 A répát lereszelem, az újhagymát karikákra vágom és a túróval, cukkinivel az egészet jól összeforgatom.

 

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

-

 

 


 

 

 

Asztali nézet