TÖKMAGOLAJ,   DIÓOLAJ , MÁKOLAJ,LENMAGOLAJ,KENDERMAGOLAJ,
SZŐLŐMAGOLAJ,MANDULAOLAJ,
MÁRIATÖVIS MAGOLAJ, SÁRGABARACKMAG OLAJ, CSIPKEBOGYÓMAG OLAJ ELADÁS
EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ  SZŰZ MAGOLAJOK
MENÜ

Receptek mákolajjal

Látogassa meg honlapunkat:  http://balogholaj.hu/

Szilvás lepény mákolajjal ízesítve

Hozzávalók: 770g szilva (konzerv is lehet)

A tésztához: 225g búzaliszt, 75g teljes őrlésű hajdinaliszt, 4 csapott teáskanál sütőpor, 200g cukor, 1 tasak vaníliáscukor, 4 tojás,1/2 bögre mákolaj, 1/2 bögre napraforgóolaj, 1/2 bögre tej

A mázhoz: 1 tasak színtelen tortazselé, 1 csapott evőkanál cukor, 250 ml (1/4 l szilvalé) konzervből

Elkészítés: Lecsöpögtetjük szűrőben a szilvát, levét felfogjuk, 250 ml-t kimerünk belőle és a mázhoz félretesszük. Elkeverjük a tésztához a kétféle lisztet sütőporral. A vanillincukorral és a cukorral összekeverjük, az olajat, a tojást és a tejet hozzáadjuk, majd keverőkanállal vagy habverővel az egészet gondosan átkeverjük. A tésztát ezután (30×40 cm-es , kikent) sütőlemezre tesszük, tetejét elsimítjuk. A tetején a szilvát elosztjuk, és a sütőbe helyezzük és 25-30 percig sütjük. A tortazseléporból a cukorral és a félretett szilvalével elkészítjük a mázt, ecsettel a lepényre kenjük és hagyjuk megdermedni. Ízlés szerint reszelt citromhéjjal megszórhatjuk vagy mákolajjal meglocsoljuk fogyasztás előtt.

Mákolajjal ízesített muffin

Hozzávalók: 1 bögre joghurt, 1 bögre liszt, 1 bögre darált mák, 3 tojás,1 csomag sütőpor, fél bögre mákolaj, fél bögre étolaj, fél bögre cukor ízlés szerint

Elkészítés: Fenti anyagokat összedolgozzuk és a kibélelt muffinformákba tesszük. Ízlés szerint apróbb gyümölcsöket is adhatunk a tésztájához.

Mónika palacsintája mákolajjal

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
  • 3 evőkanál  mákolaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1narancs reszelt héja

 

Elkészítés: A fenti hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és folyékony állagúra (csomómentesre) keverjük.

A felhevített palacsintasütőbe 1 kiskanál olajat teszünk, (lehet akár mákolaj vagy napraforgóolaj) és ebben sütjük ki a palacsintákat.

Akár töltelék nélkül, cukrozva is fogyaszthatjuk.

Mákolajos mákgolyócskák

Hozzávalók:

  • 1 csomag aszalt szilva
  • 7 evőkanál rum
  • 200 ml habtejszín
  • 50 ml  mákolaj
  • 100 g cukor
  • egy csipet fahéj
  • 150 g darált mogyoró
  • 120 g darált mák
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • csokoládébevonó (csokoládémáz)

 

Elkészítés:

A szilvát egy éjszakára a rumba beáztatjuk.

A habtejszínt a cukorral és a fahéjjal felforraljuk.

A mákolajat, a mogyorót, a mákot és a zsemlemorzsát hozzáadjuk, jól összekeverjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott aszalt szilvát és a masszát hűtőbe tesszük, míg ki nem hűl teljesen.

Kicsi golyókat formálunk a masszából, belemártjuk az olvasztott csokoládéba, papírformába fektetjük és újra hűtőbe tesszük, míg a csoki meg nem merevedik.

Kefires süti mákolajjal

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 ½ pohár cukor
  • 1 pohár kefir
  • ½ pohár  Mákolaj
  • 2 pohár liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 2-3 evőkanál darált mák
  • 1 üveg magozott meggybefőtt

 

Elkészítés:

A kefires poharunk legyen a mérőedényünk. Mindent, ami pohárba van megadva, ezzel mérjünk ki.

2 egész tojást és a másik 2 tojás sárgáját egy keverőtálba ütjük. Beleöntjük a cukrot, és habosra keverjük habverővel.

Belekeverjük a mákolajat, a kefirt, a lisztet, a sütőport, majd reszeljük bele a citrom héját. Végezetül a félretett 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk az alaphoz. Ezt már csak lágy mozdulatokkal keverjük el, ne habverővel.

 

Kivajazott, kilisztezett közepes tepsibe vagy tortaformába öntjük, és a tetejére egyenletesen szórjuk rá a kinyomkodott meggyet.

Előmelegített sütőben 180 C-on 25 percig aranybarnára sütjük.

Mielőtt kivennénk, hústűvel vagy villával böködjük meg. (Ha simán kijön a tésztából, akkor megsült és kivehetjük a sütőből. Ha ragacsos marad a tű, süssük tovább még néhány percig kisebb fokozaton.)

 

Elkészítési idő: 45 perc

 

Tipp:

Gyümölcsszezonban kísérletezhetünk bármelyik kedvenc gyümölcsünkkel (pl: barack, málna, cseresznye...)

Ne használjunk fagyasztott gyümölcsöt, mert nagyon vizes és lágy lesz a tésztánk, illetve az összes gyümölcs a tepsi aljára száll le.

MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL

Hozzávalók:

  • 4-6 db kifli,
  • 1 csomag vanília puding,
  • 7 dl tej,
  • 1/2 csomag mazsola,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 5 dkg mák, 1 evőkanál mákolaj

Elkészítése:

Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk.A mákolajat is ráöntjük ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.

CSACSIFÜLE

Hozzávalók:

  • 50 dkg rétesliszt,
  • 25 dkg zsír,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • csipetnyi só,
  • Töltelékhez:
  • kakaó,
  • mák,1-2 evőkanál mákolaj
  • dió;1-2 evőkanál dióolaj
  • vaníliás cukor

Elkészítés:

A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.

Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

MÁKOS KUPOLA

Hozzávalók (8-10 darabhoz):

  • 5 tojás,
  • kb. 10 dkg méz,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 evőkanál rum,
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 20 dkg darált mák,1-2 evőkanál mákolaj

Lekváros töltelékhez:

  • 4 evőkanál szilvalekvár,
  • 4 evőkanál rum
  • Tejszínes töltetékhez:
  • 2,5 dl tejszín,
  • 3 evőkanál rum,
  • 1 csomag habfixáló

Mázhoz:

  • 1,5 dl tejszín,
  • 13 dkg tejcsokoládé,
  • sütőpapír

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport,a mákolajat és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.

MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL

Hozzávalók (12 szelethez):

  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál víz,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 teáskanál vaníliás cukor,
  • csipetnyi só,
  • 10 dkg teljes őrlésű liszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 10 dkg darált mák,1-2 evőkanál mákolaj
  • 1 csomag habfixáló,
  • 5-6 db mandarin,
  • 5 dl tejszín,
  • 25 dkg sovány túró,
  • 6 dkg méz,
  • 2 dl joghurt,
  • porcukor meghinteni,
  • sütőpapír

Előkészítés:

  • Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
Elkészítés:
  1. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót.
  2. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a darált mákot és a mákolajat, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe.
  3. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra és kb. 12 perc alatt megsütjük.
  4. A piskótát porcukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk
    róla a papírt és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk.
  5. Kb. 1 órán át hűlni hagyjuk.
  6. A mandarint megtisztítjuk. 24 gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többi mandarint kis kockákra vágjuk.
  7. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
  8. A túrót a mézzel és a joghurttal simára keverjük, majd a tejszínhez adjuk.
  9. A krém 2/3 részébe óvatosan belekeverjük a mandarindarabokat; a maradék krémet félretesszük.
  10. A kihűlt piskótatekercset szétnyitjuk, majd a mandarinkrémet rákenjük és a konyharuha segítségével újra felcsavarjuk.
  11. Kívülről is bekenjük a félretett krémmel.
  12. Végül mandaringerezdekkel díszítjük.

 

Mákos bejgli mákolajjal

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
70 dkg darált mák,1-2 evőkanál mákolaj
43 dkg cukor
4,4 dl víz
reszelt citromhéj
egész fahéj
mazsola (elhagyható)
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár

Elkészítés:

A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a fahéjjal - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát,mákolajat, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre). 
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.)  A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 180 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

Ebben a receptben bőven mérik a tölteléket, s bár szerintem úgy az igazán jó, ugyanennyi tésztához akár egy harmadával kevesebb masszát véve is tisztességes bejglit lehet sütni. A vékonyabb töltelék - vastagabb tészta párosítás azt is segítheti, hogy a tekercsek kisebb eséllyel hasadjanak fel sütés közben.

Mákos nudli mákolajjal

Hozzávalók:

  • 80 dkg hámozott burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl mákolaj
  • 25 dkg darált  mák
  • 10 dkg porcukor
  • porcukor, friss menta a tálaláshoz
  • 1 kis üveg narancslekvár
  • 1 kis étolaj

Elkészítése:

A hámozott burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd forrón burgonyanyomóval összetörjük és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a mákolajat majd gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk. A kész tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk (szükség szerint két részletben), és ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Végül lisztes kézzel 5-6 cm-es nudlikká sodorjuk és sós olajos forró vízben kifőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, leöblítjük és lecsepegtetjük. Tálaláskor a meleg nudlit megszórjuk a porcukros  mákkal, majd az egészet rázogatva összeforgatjuk, tányérra halmozzuk, megszórjuk porcukorral, friss mentával díszítjük és a narancslekvárt külön tálkában kínáljuk mellé.

 

Tejfölös uborkasaláta mákolajjal

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db kígyó uborka
  • ¾ doboz tejföl
  • ¾ doboz joghurt (natúr)
  • 2 evőkanál  Alma gyümölcsecet
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kiskanál porcukor
  • 2-3 evőkanál  mákolaj

 

Elkészítés:

A megtisztított uborkát finom szeletekre reszeljük.

 

Dresszing:

A tejfölt, a joghurtot, sóval, borssal kikeverjük, hozzáadjuk az almaecetet, a zúzott fokhagymát, a porcukrot, a kaprot és a  mákolajat. A kész dresszinget jól összekeverjük az uborkával.

 

MÁKOS TÖLTÖTT MUFFIN

  
Szeretem a muffint, mert az egyik legegyszerűbb sütifajta. Persze nem könnyű jót készíteni belőle, mert könnyen száraz, fojtós valamivé válhat. 
Ez garantáltan nem az:

Hozzávalók: 12 db-hoz
 
1 tojás
12,5 dkg cukor
1 vaníliáscukor
70 ml olaj
2 tk mákolaj 
2 dl  joghurt
20 dkg liszt
5 dkg aprított dió
fél mk szódabikarbóna
2,5 mk sütőpor
 
Töltelék:
10 dkg darált mák
2 ek cukor 
1 alma reszelve

Elkészítés:
A mákot daráld le a cukorral és keverd össze a reszelt almával. 
Muffinformába tegyél muffinpapirokat. 
 
A tojást habosra keverd a cukorral, add hozzá az olajakat, majd a joghurtot. Keverd bele a lisztbe a sütőport és a szódabikarbonát és szitáld a fenti krémbe. Tedd bele a diót. Dolgozd össze őket. 
 
A massza nagyobbik részét arányosan kanalazd bele a muffinformákba és tedd rá a mákos tölteléket és fedd be a maradék tésztával. 
180 fokosra előmelegített sütőben 10 percig légkeveréssel, és még 10 percig normál sütéssel süsd.
 

Mákolajos kuglóf

 Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 dl tej
- fél dl mákolaj
- 4-5 ek darált dió, vagy mák ( áztatott, a tej maradékában) 
- 1 marék mazsola
- fél sütőpor
 Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, egyik tálba a fehérjét a másikba a sárgáját. A sárgáját kikeverjük a cukorralral, majd hozzátesszük az összes többi hozzávalót. A fehérjéket habosra verjük, azután óvatosan belekeverjük a másik tál masszájába. A kuglófformát kikenjük vajjal,  liszttel megszórjuk, és mehet is bele a massza, amit előmelegíített sütőben kb. 30-40 percig készre és szépre sütünk. A kész kuglófot porcukorral, vagy kakaóval megszórhatjuk.
 

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

 

 

 

 

Asztali nézet