Dióolaj

(3900Ft./liter)

A DIÓOLAJ AZ ÉRRENDSZERÜNK KARBANTARTÓJA

A dióolaj nagyon finom és jó hatású aromáját a pirított dió adja, ami minden vele készített ételben kiemelkedően érvényesül.

 Készítés

A betakarított diót megpucolják, megszárítják, végül az olajmalomban  őrlik. Víz hozzáadása után a masszát kíméletesen megpörkölik, és dugattyús préssel kipréselik a dióolajat. A tartályban történő természetes ülepítést követően palackozzuk az olajat, és így az frissen kerül az Ön asztalára.Felbontatlan palackban 9hónapig megőrzi szavatosságát , hűvös fénytől védett helyen tároljuk!

 

A dióolaj rendkívül gazdag vasban, és cinkben, továbbá tartalmaz  káliumot, magnéziumot és ként, valamint A-, B-, C-, D-, F-, P vitamint is.  Ezáltal igen fontos szerepet játszik a magas vérnyomás valamint az  érelmeszesedés megelőzésében, a kialakult tünetek enyhítésében. A  koleszterin szintet is csökkenti.

Adagolási javaslat:

Ajánlott naponta 1-4 mokkáskanállal fogyasztani étkezés előtt. Saláták,  sütemények elkészítéséhez használva különlegesen kellemes és finom ízt  biztosít, valamint húsok pácolásához is kimondottan ajánlott.A franciák  tojásrántottát, tükörtojást sütnek benne.A magvakból sajtolt dióolaj 73-84 %-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz. E tekintetben a szójaolajnál is sokkal értékesebb. Jelentős mértékben tartalmaz linolin- és olajsavat. A dió olajának fogyasztásakor féregűző hatás is tapasztalható, emellett az emésztést is elősegíti. Vérszegény és sápadt gyermekeknél is jótékony hatású. Nyirokrendszer szabályozó, jótékonyan hat idegrendszeri bántalmak esetén is.

 

A dióolaj gyógyászati használata

Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású.Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti.Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.És mikor masszírozhatunk dióolajjal? Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó.Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is.A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak, ahogy a németek mondják, lendületet ad a hormonháztartásnak. Belélegezve aromaterápiára is jó.A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt.Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak,valamint lázcsillapító hatást is.Ne várjunk tőle csodát, módjával fogyasszuk, és bízzunk egészségvédő hatásában.A módjával azt jelenti, hogy preventív jelleggel, az érelmeszesedés megelőzésére nagyon jó, ha az étrendünkbe iktatunk napi 2-3 kávéskanálnyit.A friss dióolajnak féregűző hatása van, bélféreg ellen jó.Mivel a dióolaj gyorsan avasodik, és az avas dióolaj már nem jó ízű, étkezésre már nem használhatjuk. De jó lehet még - kis adagban - hashajtónak.

Dióolaj és az egészség
A dióolaj linolsavtartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus izületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában ami ugyan még nem nyert egyértelmű tudományos bizonyítást, azonban sok beteg, aki rendszeresen fogyaszt linolsavaktartalmú termékeket, kevesebb végtagfájdalomról, és csökkent izületi merevségről számol be.
Íze
A dióolaj színe sötét sárgás, íze pedig könnyed, aromatikus. A dió íze egyértelműen kivehető.
Felhasználása
A dióolaj kiválóan alkalmas salátákhoz, levesekhez, szószókhoz, azonban süteményeket, krémes desszerteket is ízesíthetünk vele. A galambbegysalátával és a céklával különösen jól harmonizál.

Konyhai tippek
Salátaszószókban a dióolaj különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal, mint pl. gyümölcsecet  
A dióolajat ne süssük. Amennyiben a röviden sütött húsokhoz a dióízt szeretnénk, akkor a húst süssük dióolaj-szójaolaj – 1:3 arányban – keverékben.

 

 

A Facebook-on is megtalálható: 

 

http://www.facebook.com/pages/Balogholaj/317418505023787